PRESIDENTVALGET I USA

rs_1024x759-150709052426-1024.Donald-Trump-Hillary-Clinton-JR-70915_copy

Øystein Steiro Sr. 21.2.2016.  De fleste som er opptatt av internasjonal politikk er skremt over tanken om hvordan verden kommer til å se ut dersom Donald Trump skulle vinne presidentvalget. Det burde i hvert fall gi den norske regjeringen noe å tenke på. Forholdet til Russland er på et historisk lavmål. Vi er allerede dypt i et kald krig scenario. Det norske forsvaret er så godt som avviklet, og norsk sikkerhet hviler i sin helhet på at USA vil komme oss til unnsetning dersom vi skulle trenge det. Det er en nokså skjør forutsetning og noe vi i alle fall ikke kan gjøre regning med dersom Trump legger USA på den ultra-isolasjonistiske linjen han har lovet i valgkampen.

For å forstå Trumps uventede store oppslutning så langt i valgkampen, må man forstå motkandidatene og kanskje først og fremst, Hillary Clinton. Hun er blitt avkledt i amerikanske media gjentatte ganger som vinglete opportunistisk og kynisk kalkulerende. Dette har velgerne reagert på. De er rett og slett i ferd med å miste tiltroen til establishment og de etablerte politikerne. Det forklarer mye av Trumps oppslutning. Etter de forsmedelige nederlagene i Irak, Afghanistan og Libya har amerikanske velgere med god grunn, og i langt større grad enn hva tilfellet er i Norge, dessuten mistet troen på at dette er måten å spre frihet og demokrati og bekjempe internasjonal terrorisme.

I USA er media, også i langt større grad enn hva tilfellet er i Norge (med unntak av Klassekampen), seg sitt demokratiske ansvar bevisst og tar tak i politikernes ansvarsfraskrivelse og opportunistiske vingling for å sanke velgere og sikre seg selv posisjoner. Her er tre utvalgte klipp som burde gi de som heier på Hillary, og er redd for at Donald skal vinne presidentvalget, noe å tenke på:

Det første viser Hillary Clintons spontanreaksjon da nyheten om at Gadaffi var drept i Bengazi. Verken very statesmanlike eller ladylike. Er det en slik president vi ønsker i det  hvite hus?

I det andre klippet konfronterer senator Rand Paul (republican) henne under Libya-høringen med det manglende lederskapet, ansvarsfraskrivelsen og inkompetansen hun utviste som Secretary of State. Det minner om 22. juli-kommisjonens drepende rapport vedr. inkompetansen og ansvarsfraskrivelsen Stoltenberg-regjeringen utviste i forbindelse med massakren på Utøya og bombingen av regjeringskvartalet?

I det siste klippet, Hillary Clinton lying for 13 minutes straight, blir hun grillet av CNN vedrørende opportunisme og vinglingen i valgkampen. Kunne Jonas Gahr Støre bli utsatt for noe tilsvarende av NRK? Svaret er vel dessverre et rungende og sørgelig nei!

 

Reklamer