Presidentvalget – et varslet utfall

 

unknown-1

Trump vant presidentvalget til tross for hans vulgære form og usympatiske fremtreden. Han vant valget til tross for at alle meningsmålinger og tenketanker dømte han nord og ned helt til siste stund. Han vant til tross for at han hadde hele den politiske eliten både på demokratisk og republikansk side mot seg. Han vant valget til tross for at Clinton-leiren har brukt nesten tre ganger så mye penger til å kjøpe politisk reklametid på de store TV-kanalene, $687,1 millioner (NOK 5,7 mlrd!) mot Trumps $250 millioner. Han vant til tross for at han har hatt media mot seg fra dag èn og frem til valgdagen. Han vant til tross for at Clinton hadde den sittende presidenten aktivt med seg gjennom hele valgkampinnspurten.

Han vant fordi grasrota har sagt fra at nok er nok og at folk er lei av en politisk elite som er mer opptatt av å mele sin egen kake enn å ivareta interessene til de velgerne de skal representere. Han vant fordi velgerne så i Hillary Clinton en av den politiske elitens fremste representanter med 30 år med løgner og brutte valgløfter bak seg. En hvilken som helst annen outsider utenfor de etablerte elitene enn Trump ville vunnet over Hillary Clinton med enda større marginer.

Det burde ikke overraske. Som eneste norske ’observatør’ rapporterte vi for en uke siden at Trump kom til å vinne valget. Artikkelen (‘Trump viner valget’) talte mainstream media stikk i mot og slapp derfor ikke gjennom redaksjonene i noen av hovedstadsavisene, men ble trykket i regional presse. At den vulgære Trump faktisk kunne vinne ble rett og slett ikke ansett som politisk korrekt i Akersgata. Det var imidlertid ikke vanskelig å se hvilken vei det bar, ikke fordi spesielle spådomskunster ble tatt i bruk. Om korrespondentene hadde lyttet mer til grasrota og hva folk ute på landsbygda og i forstedene i USA hadde å si heller enn å la seg bedra av den massive demoniseringen av Trump i amerikanske media og i de snevre politiske miljøene i New York og Washington, ville man forstått at grasrota var i ferd med å slå krøll på seg og at valget først og fremst representerer en protest mot den etablerte sentrumseliten. Da hadde man skjønt at det var flere skjulte Trump-tilhengere blant demokratene og få, om noen, skjulte Clinton-tilhengere blant republikanerne, bortsett fra enkelte i den republikanske eliten. Da ville man tatt tradisjonelle kvantitative meningsmålinger med en klype salt og muligens skjønt at de ikke er i stand til å fange opp kvalitative skift i elektoratet slik som dette.

Den politiske eliten, media og det etablerte kommentariatet har fått seg en på trynet i USA som i ekkokammeret i Norge. Det samme skjedde da britene stemte for Brexit og for så vidt da periferien i Norge stemte ned sentrumselitene under EU-avstemmingene i 1972 og 1994. Det er noe å lære her både i Akersgata, i Regjeringskvartalet og i Stortinget. Ikke undervurder grasrota! Den er i ferd med å slå krøll på seg i flere vestlige demokratier. Det er høyst sannsynlig at opprøret mot de politiske eliter vil tilta. Grasrota av vanlige folk og skattebetalere føler seg ført bak lyset av for mange brutte valgløfter og føler seg ikke lenger tilstrekkelig representert. Eller som Abraham Lincoln sa, ”Du kan lure noen folk hele tiden, og du kan lure hele folket noe av tiden, men du kan ikke lure hele folket hele tiden.”

Chapel Hill, North Carolina.

Reklamer