Regjeringsforhandlingene – et varslet utfall.

 

unknown-1

 

Med fare for gjentakelse, tingene slik de er og tingene slik de søkes fremstilt, er ofte to vidt forskjellige ting, særlig i politikken.

Regjeringsforhandlingene fremstår mer og mer som et dårlig regissert skuespill hvor partenes underliggende motiv søkes kamuflert i alle mulige slags tilsynelatende politisk høyverdige standpunkt.

Det etablerte mediakommentariatet er velvillig med på spillfekteriet som nyttige idioter for å gi prosessen skinn av demokratisk legitimitet.

Krf og Frp fremstiller regjeringsforhandlingene som vanskelige og utfordrende og med usikkert utfall mht. om de kommer til enighet og det blir noen ny regjering med Krf.

Det blir det. Garantert!

Venstrefløyen i Krf, med Knut Arild Hareide i spissen, vil tilsynelatende få innrømmelser når det gjelder abortloven eller tilsvarende. Stortingsgruppa i Frp, med Christian Tybring-Gjedde i spissen, vil tilsynelatende få innrømmelser når det gjelder innvandringspolitikken.

Innrømmelsene vil bli søkt inflatert av begge sider, men i realiteten være av marginal karakter. Innvandringspolitikken vil ikke bli skjerpet, men heller ikke ytterligere liberalisert. Abortlovgivningen vil ikke bli skrudd tilbake, men kosmetiske språklige endringer i regelverket vil være nok for å tilfredsstille Krf.

Trøsten som serveres frustrerte Frp-velgere vil være at det kunne blitt så mye verre om de ikke var kommet til enighet. Trøsten for venstrefløyen i Krf vil være at partiet som knapt kom over sperregrensen ved siste stortingsvalg nå tross alt kommer i regjering.

Så du kan være sikker på følgende;

 1. De fire partiene kommer garantert til enighet om en nye fireparti-regjering. Lysten på regjeringstaburetter og evnen til å spise kameler er stor i begge partiledelser.
 2. De politiske innrømmelsene vil bli av ren kosmetisk karakter og av marginal politisk betydning.
 3. Krf får tre statsrådsposter. Frp må avgi 1 og Høyre må avgi 2 statsrådsplasser.
 4. For at de skal holde fred er ’dealen’ at både Knut Arild Hareide og Tybring Gjedde får en plass rundt Kongens bord.

Bare spåkoner kjenner framtiden, men akkurat i dette tilfellet skal jeg vedde, om ikke hodet mitt, så i alle fall Trump-hatten med ’Drain the swamp’som jeg likevel ikke tør gå med, på at utfallet blir som spådd ovenfor.

Reklamer

En kommentar om “Regjeringsforhandlingene – et varslet utfall.

 1. Helt enig i din analyse og vurdering når det gjelder regjeringsforhandlingene.
  Forhandlingene er dømt til å lykkes.Partene vil få de små innrømmelser og gevinster som vil gjøre det mulig for dem å entre regjerings skuten med de nødvendige symbol seire.
  Politikk er spørsmål om makt og fordeling av denne. Regjeringsdeltakelse er spørsmål om fordeling av riktets maksimale makt. ¨
  Spørsmålet er naturligvis hvor lenge en ny regjering vil vare, ikke hvorvidt en ny regjering vil bli stablet på benene.
  Men den vil kunne vare en stund. Så vil sikkert regjeringsoppholdet bli krydret med de obligatoriske små kriser og spenningsmomenter både journalister og politiske observatører setter pris på som krydder i hverdagslivet.
  KRF ender nok opp med en nyopprettet stilling som utviklingsminister. Hovedhensikten med denne stilling er ikke nødvendigvis å lage en bedre utviklingspolitikk, men å få flere utviklingskroner over statsbudsjettet. Hva pengene skal brukes til og hvilken utviklingseffekt de måtte kunne få spiller vel for KRF mindre betydning. KRF synes å ha en klokker tro på at disse penger vil gå til de fattige i verden. Forskere og kjennere av statlige budsjetter har mindre tro på at selv med Gud med på regjeringslaget vil dette være en garanti for en bedre og mer «treffsikker» utviklingspolitikk.

  Liker

Kommentarer er stengt.