Regjeringskabalen – et varslet utfall II

Unknown

Jeg skrev 10. januar at regjeringsforhandlingene var rent spillfekteri når det ble fremstilt som svært usikker mht. om det i det hele tatt ble noen ny fire-partiregjering. Jeg var så frimodig å vedde Trump-hatten min på at ”Det blir det. Garantert!”

Når vi nå kjenner fasiten kan vi slå fast at det var akkurat det som skjedde. Og selv om bare spåkoner kjenner framtiden var det heller ikke veldig vanskelig å spå at;

  1. ”De fire partiene kommer garantert til enighet om en nye fireparti-regjering. Lysten på regjeringstaburetter og evnen til å spise kameler er stor i begge partiledelser.
  2. De politiske innrømmelsene vil bli av ren kosmetisk karakter og av marginal politisk betydning.
  3. får tre statsrådsposter. Frp må avgi 1 og Høyre må avgi 2 statsrådsplasser.
  4. For at de skal holde fred er ’dealen’ at både Knut Arild Hareide og Tybring Gjedde får en plass rundt Kongens bord.”

https://resett.no/2019/01/10/regjeringsforhandlingene-er-en-skinnprosess/

Pkt. 1, 2 slo inn 100%. Pkt. 3 og 4 slo inn med +50%. Ikke så verst, synes jeg, når en vet at bare spåkoner virkelig kan spå.

Krf. fikk riktig nok tre statsrådsposter, men i stedet for å erstattet noen opprettet Erna heller tre nye. Ergerlig! Burde ha tenkt meg noe slikt.

Til tross for fagre løfter om å effektivisere offentlig sektor har Erna siden hun og Siv kom til makten tvert imot økt antall offentlige ansatte med omkring 41.000 arbeidsplasser fra 30,33% i 2013 til 31,78% av arbeidsstyrken i 2018.

https://resett.no/2019/01/08/aerlig-talt-erna-hvor-skal-dette-ende/

Vi har faktisk den største offentlige sektoren i hele OECD, nesten dobbelt så stor som gjennomsnittet. Ikke rart at hun heller valgte å øke antallet statsråder.

Og at Knut Arild Hareide og Christian Tybring-Gjedde skulle få hver sin en statsrådspost ble jo ikke helt riktig. Men ikke helt skivebom heller.

Erna og Siv slo i stedet to ambisiøse, men besværlige fluer bokstavelig talt i en smekk. Kona til Tybring-Gjedde, Ingvild Smines Tybring-Gjedde, fikk en statsrådspost og Even Espenes, mannen til Sylvi Listhaug, fikk jobb som statssekretær ved Statsministerens kontor.

Smart trekk! Opposisjonen i Stortinget er parkert med Krf. om bord i en flertallsregjering. Det samme er det lille som er igjen av opposisjon i Frp.

Listhaug er kneblet og Gjedda sitter i garnet. Ingvild løper, nei galopperer, allerede i tiltredelsesintervjuene, fra det meste av det hun har sagt tidligere.  Her er det fritt frem for Solbergregjeringens globaliseringspolitikk.

https://resett.no/2019/01/22/erna-prover-a-finte-ut-hoyrefloyen-i-frp-gjor-politikk-til-et-familieanliggende/

Reklamer