HYTTEFORBUDET – FEIGT OG USOLIDARISK AV BØNDENE. UKLOKT AV REGJERINGEN.

 

a group of young turkeys on a farm, with blurry background

 

Det er på tide at noen sier det rett ut. Det er pinlig å se ordførere og bønder i Hemsedal og Hol stå å forestille seg for åpen mikrofon.

Det er ikke mangelen på helsemessig infrastruktur som ligger bak bygdefolkets press for å få byfolk ut av hyttene deres og tilbake til byen. Det er frykten for at byfolk skal ta smitten med seg til bygda.

Det finnes ikke en intensivseng eller respirator i Hemsedal eller på Geilo. De befinner seg på sykehusene. Sykehusene ligger i byene. Det nærmeste blir Hønefoss eller Kongsberg. Blir du ordentlig syk må du legges inn på sykehus i byen.

Det er ikke uten grunn at corona-viruset, som alle virus tidligere, har oppstått i de mest befolkningstette områdene i verden. Jo flere mennesker samlet på et sted, jo større fare for at virus oppstår, sprer seg og blir til epidemier eller pandemier.

Det vet alle bønder som har drevet med produksjon av gris og kylling og alle fiskeoppdrettere som har drevet med oppdrett av laks. Jo større populasjon og biomasse per arealenhet, jo større sykdomsrisiko og jo større dødelighet. Derfor er det maksimalgrenser for hvor mye gris, kylling og laks en kan ha per arealenhet eller kubikkmeter.

Og derfor blir vedtaket om å sende hyttefolket hjem til tettbebyggelsen i byene feil. Dersom målet er å redusere spredningen av coronaviruset og flate ut smittekurven, ville det mest rasjonelle være det motsatte, å isolere og spre befolkningen mest mulig.

Vårt store ubebygde landareal og den spredte hyttestrukturen i Norge representerer faktisk en gylden mulighet til å begrense omfanget av coronaviruset som få andre land har maken til. At isolasjon virker viser bl.a. erfaringene fra Kina og Sør-Korea. I Norge kan vi på denne måten til og med redusere befolkningstettheten i byene og spre befolkningen til tynt befolkede strøk.

Dette handler om solidaritet og mangelen på sådan. Skal det bli slik at bønder i hyttekommuner nekter byfolk tilgang til hyttene deres, blir det neste vel at byfolk nekter bøndene tilgang til sykehus og intensivsenger i byene om det skulle bli knapphet på slike.

Sånn kan vi selvsagt ikke ha det. Dette er ikke sunt bondevett. Hytteforbudet er både usolidarisk, uklokt og kontraproduktivt. Her må vi stå sammen, holde hodet kaldt og gjøre de rette tingene.

Opphev hytteforbudet!

 

Legg igjen en kommentar

Blogg på WordPress.com.